lauantai 26. tammikuuta 2013

Bebe- leivokset

Bebe-leivosten teon opettelin poikani kastejuhlaa varten. Tutkimalla ja opettelemalla ja ahkerasti aihetta netissä googlettelemalla olen päätynyt tekemään bebeni seuraavalla ohjeella ja seuraavin niksein.

n. 35-40 kappaletta valmiita leivoksia

Pohjan teossa päädyin tähän:
200g voi
150g sokeri
50g kananmuna
3g leivinjauhe
300g vehnäjauho

 Laita kaikki raaka-aineet kulhoon yllä olevassa järjestyksessä sekoitellen välillä ja sekoita massa tasaiseksi. Laita massa kylmään, mielellään yön yli jääkaappiin kovettumaan. Jos haluat käyttää massan samana päivänä, niin laita se pakastimeen joksikin aikaa.

Itse teen taikinasta ensin neljä pötköä, ja jaan jokaisen pötkön korkeintaan kymmeneen osaan. Osat pyörittelen palloiksi ja punnitsen ne, jotta kaikki pohjat tulevat mahdollisimman saman painoisiksi. Painoa jokaisella taikinapallolla on noin 18 g. Otan jääkaapista noin viisi taikinapalloa kerrallaan työstettäväksi ja jätän loput kylmään. Pallot painelen jauhotetulla alustalla sormin tasaisiksi "letuiksi", jotka sitten siirrän suoraan vuokaan. Olen myös pistellyt haarukalla reikiä pohjiin ennen paistamista. Hernepainot kuppien pohjiin olen kokenut tarpeettomiksi.

Uunissa 175 astetta ja niin kauan, että reunat ovat saaneet pikkuisen väriä, eli noin kymmenen minuuttia.

Täytteessä luotin kinuskikissan Isun bebe-leivosten täytteeseen.

Täyte:
3 ½ rkl sokeria
4 tl perunajauhoja
1 ¾ dl kuohukermaa
2 keltuaista
175 g voita
2 tl vaniljasokeria

Sekoita kattilassa keskenään sokeri, perunajauhot, kerma ja keltuaiset. Sekoita koko ajan niin kauan, että kiisseli pulpahtaa ja muista, että tämä palaa herkästi pohjaan. Laita kiisseli jääkaappiin. Mikäli kiisseli on lämpöistä niin täyte juoksettuu helposti. Yleensä annan kiisselin olla yön yli jääkaapissa ja jatkan aamulla täytteen tekoa vatkaamalla ensin voin ja lisäämällä vaniljasokerin ja kiisselin sitten voin sekaan jatkaen vatkaamista.

Pohjiin levitän ensin todella ohuen kerroksen vadelmahilloa ja vain ihan sinne murokupin pohjalle. Sitten reilu teelusikallinen täytettä ja täytteen tasoittaminen. Laita leivokset tässä vaiheessa jääkaappin odottamaan täytteen jähmettymistä.

Kuorrute:
Paketti tomusokeria
kananmunan valkuaista
elintarvikeväriä

Kuorrutetta tulee vajaa teelusikallinen leivoksen päälle. Valkuaisen voi korvata vedellä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti