tiistai 29. tammikuuta 2013

Riisipuuroa ja rusinasoppaa




Tämä kuuluu ehdottomiin suosikkeihini myös muulloin kuin jouluna. Muu perhe suosii enemmän
marjakeittoja, mutta oma suosikkini riisipuuron kanssa on jouluinen rusinasoppa. Riisipuuron keittämisessä on aina oma työnsä, joten sitä tehdään aina kerralla isompi määrä ja syödään useampana päivänä. Valitettavasti tämä kaipaa aina hieman voita ollakseen todella herkullista. Kanelitangon lisään aina kun teen tätä vieraille tai muuten erityistilanteeseen, muutoin sekoitan puuroon hyppysellisen kanelia hetkeä ennen levyltä ottamista.


Riisipuuro

4dl vettä
2rkl voita
2l täysmaitoa
4dl riisiä
2tl suolaa
(1 kanelitanko)

Sulata voi kuumaan veteen ja lisää maito joukkoon, kun maito kiehahtaa niin lisää joukkoon riisit. Sekoita kymmenisen minuuttia koko ajan pohjaan palamisen välttämiseksi. Pienennä levyn lämpötilaa ja hauduta puuro kypsäksi. Käy useasti sekoittamassa kattilan pohjaa myöden! Puuro valmistuu tunnin sisällä.



Rusinasoppa

1 1/2 litraa vettä
1pkt rusinoita
3/4dl sokeria
4rkl perunajauhoja
puoli lasillista kylmää vettä
(1 kanelitanko)

Laita kattilaan vedet, rusinat ja sokerit ja anna kiehua kunnes rusinat hieman turpoavat. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja kaada ohuena norona soppaan koko ajan reippaasti sekoittaen soppaa.


Vaihtoehtoinen marjasoppa muun perheen kyllästyessä rusinasoppaan :
1 litra vettä
 (1/8 tl suolaa)
 1,5 dl sokeria
 4 rkl perunajauhoja
 3/4 l tuoreita tai pakastettuja marjoja
 Kiehauta 8 dl vettä ja mausta se (suolalla ja) sokerilla. Sekoita perunajauhot 2 dl:aan kylmää vettä ja kaada levyltä nostettuun kattilaan tasaisena nauhana, sekoita kokoa ajan. Nosta kattila takaisin kuumalle levylle ja anna kiisselin kuplia pari kertaa. Älä sekoita.
 Lisää tuoreet marjat jäähtyneeseen kiisselipohjaan ja jäiset pakastemarjat kuumaan ja sekoita varovasti. Marjat voi myös survoa tai viipaloida ennen kiisseliin lisäämistä.
 Sokeroi kiisselin pinta kuortumisen estämiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti